Historia

Tapahtuman juuret juontavat vuoteen 2006. Alkuaikojen pieni muotoisista tapahtumista on kasvanut vuosien saatossa merkittävä tapahtuma Kuopion kesässä. Tutustu historiaamme.

 

Kuopio Beach 2006

Ensimmäistä kertaa aloimme puuhailla beach volley seura Wänäri Cowboysilla ”SM-kiertueelle valmistavaa turnausta” jo vuonna 2006. Turnaus pelattiin puskaradion kautta mukaan tulleiden joukkueiden kesken ja paikalla olikin ainoastaan neljä joukkuetta. Rauhalahden kentillä pelattujen otteluiden finaalissa voiton veivät jyväskyläläiset Tomi Jermoranta/Jaakko Aninko kotijoukkueen edustajien Tatu ja Jani Säisän nenän edestä.

Kuopio Beach 2007

Vuonna 2007 Kuopion Rauhalahdessa pelattavat ottelut jouduttiin siirtämään kenttäongelmien vuoksi viime tipassa Siilinjärvelle ja turnaus pelattiin nimellä ”Fontanella beach volley”. Mukana oli tuolloin 10 paria ja finaalissa kohtasivat Matti Palonen/Jussi Tommola ja Tatu Säisä/Saku Määttä. Matti ja Jussi veivät tiukan finaalin nimiinsä lukemin 2-1.

Kuopio Beach 2008

Myös vuoden 2008 pelit jouduttiin siirtämään eri paikkaan alkuperäisistä suunnitelmista, nyt Siilinjärveltä Kuopioon. Tuona kesänä Kuopion kaupunki tarjosi paikat uusille beach volley kentille uimahallin taakse ja ne saatiinkin valmiiksi kesäkuun alun turnaukseen mennessä.

Osallistujamäärä ja pelaajien taso oli jälleen hiukan parempi, kun mukaan ilmoittautui 13 paria. Kovatasoisen turnauksen voiton vei edellisvuoden voittajat Tommola/Palonen. Jussin ja Matin kovan turnauskunnon sai tuta myös finaalivastustajat Ville Heiskanen/Timo Leikas (lopputulos 21-13, 21-11).

Kuopio Beach 2009

Vuoden 2009 joukkuemäärään tuli hieman tiputusta, mutta mukaan oli saatu jälleen kovia pareja. Kovimpana tähtenä edelliskesän Suomenmestari Pekka Seppänen. Pekka Seppäsen ja Tatu Säisän peli veikin aina finaaleihin saakka, mutta finaalissa pari Jani Säisä/Lasse Maijala olivat parempia erin 2-0.

Lohimaa Beach 2010

Vuoden 2010 pelit pelattiin jo pelipaikaksi vakiintuneilla uimahallin takaosan kentillä. ”Lohimaa Beach” nimellä pelatussa turnauksessa kohtasi edellisvuoden voittajapari Jani Säisä/Lasse Maijala ja veljespari Arttu ja Ville Heiskanen. Säisä/Maijala kuittasivat tälläkin kertaa finaaliottelun voiton

 

Trust Perintä Open 2011

Turnaus oli hakenut paikkaansa nyt viiden vuoden ajan ja oli aika tehdä tapahtumasta huomattavasti suurempi. Vuonna 2011 Tatu Säisä otti ohjat käsiin siirtyen tapahtuman turnauspäälliköksi.

Pääsponsorin nimellä pelattu ”Trust Perintä Open” pääsi kasvamaan paremman budjetin ja laajemmalle levinneen tiedotuksen ansiosta sekä pelillisesti, että näkyvyyden puolesta. Vuonna 2011 mukaan saatiin peräti 32 Suomen huippuparia. Mukana oli mm. tulevat SM-kulta ja hopeamitalistit. Heidänkään pelinsä eivät riittäneet viidettä sijaa parempaan sijoitukseen.

(Ilari Sivonen / Ville Heiskanen juhlivat ensimmäistä Trust Perintä OPEN -mestaruutta kukistettuaan finaalissa Jaakko Keskitalo / Marko Ovaskan) Tapahtuma onnistui hienosti ja pelaajat saivat nauttia upeiden kelien lisäksi jopa järjestäjien tarjoamasta ruokailusta. Turnauksen aikana pelattu näytösottelu eri lajien huippujen kesken keräsi myös näkyvyyttä paikallisessa mediassa.
Näytösottelussa pelasivat beach volleyn suomenmestarit Kirsi Hyttinen ja Pekka Seppänen, jääkiekkoilijat Tuomas Kiiskinen ja Jussi Timonen sekä mäkihyppääjät Matti Hautamäki ja Juha-Matti Ruuskanen.

Trust Perintä Open 2012

Vuoteen 2012 mennessä kuopiolainen beach volley -väki oli jo täysin herännyt ja tapahtuman oli aika kasvaa lähes aikuisen mittoihin. Kesälle 2012 nimetiin nyt seitsemän henkinen turnausorganisaatio jonka tehtävänä oli miettiä entistä isompaa ja kauniimpaa beach tapahtumaa. 4-vuotissuunnitelmaan kuuluu jatkossa paljon muutakin, mutta kesällä 2012 pelattiin huikein koskaan Kuopiossa järjestetty beach tapahtuma.

 

Trust Kapital Open 2013

Kesä 2013 oli jo kolmas vuosi nykymuodossaan Tatun vetämälle turnausorganisaatiolle ja pääkenttä päästiin rakentamaan jälleen, jo tutuksi käyneelle ravintola Albatrossin edustalle. Pelien taso oli taas astetta kovempi, kun turnauksemme haluttiin nostaa osaksi SM-kiertuetta. Suomen korkeimman tason SM-osakilpailun lisäksi mies- ja naispelurit saapuivat ratkomaan opiskelijoiden Suomenmestaruuksia sekä harraste- ja hupisarjojen mestaruuksia reilusti yli sadan joukkueen voimin! Runsaasta osanottajamäärästä johtuen pelejä pelattiin nyt entistä laajemmalla alueella, aina Siilinjärveä myöten.

Pelien lisäksi oheisohjelmaa oli turnaukseen saatu jälleen runsaasti mukaan. Tapahtuman juontajat Ilkka Jääskeläinen ja Heidi Suomi viihdytti runsaslukuista yleisöä katsomossa, josta näki turnauksen loppua kohden yhä kovempitasoisia pelejä. Pelien välissä yleisö pääsi viereisten ruoka- ja juomakojujen lisäksi mm. kokeilemaan liaani- ja benjihyppyä.

Näytösottelussa pelasi jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan alueen huippu-urheilijoita mm. jääkiekon, jalkapallon ja mäkihypyn parista. Vielä, kun lauantain tähtiesiintyjänä oli kovassa nosteessa oleva räppäri Uniikki, niin voidaan puhua varsin onnistuneesta tapahtumasta.

Näin turnausjärjestäjänä mieltä lämmitti mahtavien pelien, oheistapahtumien, yhteistyökumppaneiden ja VIP-tapahtuman lisäksi palaute pelaajilta. Vihdoin pelaajia päästiin hemmottelemaan aiempaa huomattavasti paremmalla hiekkalaadulla, joka on aiempina vuosina ollut pienoinen murhekryyni.

 

Trust Kapital Open 2014

”Trust Kapital OPEN -tapahtuma tulee olemaan vuoden 2014 suurin beach volley -tapahtuma Suomessa.”

Näin luvattiin vuosi sitten ennen tapahtuman alkamista ja näinhän siinä pääsi tapahtumaankin… varmasti kaikilla mahdollisilla mittareilla katsottuna.

Vuonna 2014 pelattiin Kuopiossa samaan aikaan lähes vauvasta vaariin tärkeitä pelejä, kun tapahtumassa kamppailtiin harrasteotteluiden lisäksi aikuisten suomenmestaruuksista, opiskelijoiden suomenmestaruuksista sekä junioreiden suomenmestaruuksista.

Tuttu organisaatio Tatun johdolla sai kentät jälleen hieman paremmiksi ja monet kompastuskivet osattiin kokemuksen myötä välttää yhä paremmin. Resursseja jäi näinollen vielä pykälä enemmän itse tapahtuman näkyvään puoleen. Tapahtuman pääartisti Pandora esiintyi ensin akustisesti ja iltabileissä uudemman kerran bändin säestämänä. Hyväntekeväisyysottelussa yleisö viihtyi eri lajien urheilijoiden sekä muiden julkkisten hakatessa palloa Timo Tolvasen tuomitessa ottelua. Ottelun aikana tuomari pääsi vielä avaamaan lentopallomaajoukkueen antaman kirjeen, joka osoittautui 1650€ lahjoitukseksi KYS:n vastasyntyneiden teho-osastolle. Kerrassaan upea ele lentismiehiltä.

Vielä, kun kelitkin suosivat koko viikonlopun niin yleisö viihtyi paikalla aamusta iltaan, tapahtumakävijöitä oli viikonlopun aikana yhteensä muhkeat kymmenentuhatta. Uskommekin, että varmasti kaikki pelaajat todella nauttivat peleistään pääkentällä.

Aikuisten SM-finaalin voittajaparit olivat Anssi Hakala/Pekka Piippo sekä Minna Sikiö/Maria Tuominen.
Loppuun ei voi muuta sanoa, kun että tulisipa jo ensi kesä ja Trust Kapital OPEN!

 

Trust Kapital Open 2015

Vuonna 2015 Trust Kapital OPEN jatkoi upeita esityksiä suurena kuopiolaisena urheilutapahtumana. Alkuviikosta kentän valtasi beach futis joukkueet, jotka selvittivät voittajan kolmen päivän aikana pelatussa kahdeksan joukkueen turnauksessa. Kuopion Palloseuran järjestämän beach futis turnauksen mestariksi kruunattiin FC Kunnonsalin joukkue.

Beach volley tapahtumassa ei kilpailleet enää viime vuoden tapaan ainoastaan suomalaiset huippuparit vaan nyt estradille astelivat useat paikalle kutsutut kansainväliset parit.

Naisten kovatasoisten otteluiden voittajaksi selviytyi tsekkiläiset Galova/Olivova. Tsekkiläiset kukistivat finaalissa Suomessa aiemminkin pelanneen latvialaisparin Jaudzema/Krastina. Miesten sarjan finalistit tulivat puolestaan Venäjältä sekä Espanjasta. Miesten sarjan voittivat espanjalaiset Batallan-Angel de Amo kuitaten samalla useiden tuhansien palkintorahat.

Kilpapelien lisäksi hiekalla nähtiin jo perinteeksi muodostunut hyväntekeväisyysottelu sekä uutena hyväntekeväisyys huutokauppa, joiden tuotto käytettiin viime vuoden tapaan KYS:n lastenpoliklinikalle. Hiekkaa varpaissaan oli myös Jukka-pojalla, joka veti upean lauantai-illan keikan ”rantahiekallamme”.

Yleisöä elokuun alkuun sijoittunut tapahtuma keräsi kaikkiaan 15 000!

 

Trust Kapital Open 2016

Norja hallitsi Trust Kapital Openia – Sinisalo ja Ahtiainen nousivat hopealle. Kuopion Satamassa viikonlopun aikana pelattu beach volleyn Trust Kapital Open päättyi norjalaisjuhliin. Miesten kolmoisvoiton lisäksi naisten sarjan ykkössija meni niin ikään Norjaan.

Ida Sinisalo ja Niina Ahtiainen urakoivat Kuopion turnauksessa peräti seitsemän ottelun verran. Tämä kannatti, sillä kaksikko kiipesi tappiokaavion kautta aina loppuotteluun saakka. Finaalipaikka varmistui sunnuntaiaamun 21-13, 21-19 voitolla norjalaisparista Oda Ulveseth / Ingrid Lunde.

– Välierä oli meiltä virheetöntä ja rentoa. Pelaaminen oli koko ajan helppoa. Finaalissa sideout ei ollut omalla tasolla. Lisäksi vastustaja sai syötöllä rikottua meidän vastaanottoa, jonka jälkeen en päässyt hyökkäämään tarpeeksi hyvin. Sijoitukseen olemme silti tyytyväisiä, Sinisalo summasi.

Toisessa välierässä Riikka Lehtonen ja Taru Lahti hävisivät hieman yllättäen norjalaisparille Victoria Kjolberg / Ane Hjortland. Suomalaisilla oli toisen ja kolmannen erän lopussa omat mahdollisuutensa, mutta finaalipaikka kariutui niukkaan 1-2 (21-7, 23-25, 18-20) tappioon. Naisten pronssiottelua ei pelattu norjalaisparin loukkaantumistapauksen vuoksi, joten Lehtonen ja Lahti sijoittuivat lopulta kolmanneksi.

Pekka Piippo ja Jyrki Nurminen kokivat välierässä 16-21, 13-21 tappion Christian Sorumille ja Anders Molille. Suomalaiset venyttivät pronssipelin aina kolmanteen erään saakka, mutta paukut eivät aivan riittäneet murtamaan vahvaa norjalaisrintamaa.

Miesten loppuottelussa viime viikolla Itävallan FIVB Major -turnauksessa viidennen sijan napanneet Sorum ja Mol jatkoivat kovaa tahtiaan myös finaalissa. Kuopion turnauksen ykkössija heltisi 21-17, 21-19 voitolla Henrik Molista ja Mathias Bernstenistä. Loppuottelun pelaajat tunsivat ennestään toisensa erityisen hyvin.

– Loppuottelu oli hyvää ja viihdyttävää peliä molemmilta joukkueilta. Yleisö näytti nauttivan tunnelmasta ja pitkistä palloralleista. On mukava pelata omaa veljeä ja serkkua vastaan. Heitämme katseita verkon läpi ja naureskelemme välillä toistemme suorituksille, iloinen Anders Mol kertoi.

Hienon lauantaipäivän kruunasi hyväntekeväisyysottelu, jossa kerättiin varoja KYS:n lasten teho-osastolle. Biitsitaitojaan hiekalla näyttivät mm. tunnetut urheilijat Amin Asikaisen, Lelu Ojansivun ja Lauri Kermisen johdolla. Ilta päättyi Raappanan ilmaiskonserttiin.

Hienosti järjestetty Trust Kapital Open -tapahtuma sai pelaajilta ja yleisöltä paljon kehuja. Lämmin ja pääosin aurinkoinen kesäsää keräsi tapahtumapäällikkö Tatu Säisän mukaan Kuopion Satamaan neljän päivän aikana noin 13 000 kävijää. Turnaus kuului NEVZA:n eli Pohjois-Euroopan Lentopalloliiton kiertueeseen.

 

Sunsets Kuopio 2017

Tälle vuotta turnaus koki suuren ilmeenmuutoksen ja tapahtuman entinen nimi Trust Kapital OPEN jäi historiaan kun uudeksi nimeksi tuli Sunsets Kuopio. Samalla pääkenttä siirtyi ravintola Albatrossin edustalta Matkustajasataman satamatorille.

Tänä vuonna pelattiin jälleen kansainvälinen kutsuturnaus, naistensarjan voittivat Latvian Marta Ozolina ja Alise Lece kukistaen finaalissa suomalaisparin Nette Tuominen ja Eveliina Koljonen. Miestensarjan voiton vei puolestaan Suomen miesten ykköspari Jyrki Nurminen ja Pekka Piippo jättäen finaalissa hopealle Latvian parin Armands Abolins ja Atvars Vilde.

Uutena tapahtumajärjestäjänä mukaan liittyi salibandyseura Welhot ja heidän myötä beach volleyn entiselle pelipaikallemme ravintola Albatrossin eteen tuli katusählyturnaus. KuPS ry:n järjestämä beach futis palasi ohjelmistoon vuoden tauon jälkeen. Artisti vieraina tänä vuonna esiintyivät Krista Siegfrieds ja Jukka Poika. Perinteinen hyväntekeväisyysottelu sekä huutokauppa järjestettiin lauantai iltana ja tällä kertaa saatiin kerättyä muhkea 10 000€ potti joka
lahjoitettiin lyhentämättömänä Pohjois-Savon Liikunnalle sekä Kuopion Yliopistollisen sairaalan vastasyntyneiden teho-osastolle. Sunsets Kuopio haluaa vielä kiittää kaikkia lahjoituksen tehneitä henkilöitä ja tahoja!

Ensi vuonna taas jatketaan ja mukaan on tulossa aivan uusia lajeja sekä tapahtumakumppaneita.

 

 

Sunsets Kuopio 2018

Järjestyksessään toinen Sunsets Kuopio järjestettiin 2018 elokuussa Matkustajasataman satamatorilla. Tapahtuma kasvoi jälleen huomattavasti edellisvuoteen verrattuna, ja mukaan saatiin useita uusia lajeja: Kuopion Vahvin, Kuopio Veneilee, Lelukauppa Partasen lastenmaailma, Street Basketball ja Sunsets Balooza.

Beach Volleyn kansainväliseen kutsuturnaukseen saatiin miesten puolelle pelaajia Espanjasta ja Virosta, naisten puolella pelattiin kotimaisin voimin. Naisissa kolme parasta sijaa meni seuraavasti: voittajiksi selvisi pari Sinisalo – Tuominen, hopealle sijoittui Prihti – Vuorinen ja pronssia nappasi Joensalo – Järveläinen. Miesten puolella Suomen tämän hetken ykköspari Nurminen – Siren voitti finaalissa Viron parin Nolvak – Tiisaar ja pronssi meni Espanjan parille Batallan – Monfort.

Illat päättyivät taas huippu – artistien ilmaiskonsertteihin. Perjantai – illan päätti Kasmir ja lauantain päätös bileet tanssittiin Abreu:n tahtiin. Tapahtuman aikana alueella vieraili 30 000 ihmistä. Mittaus suoritettiin ensimmäistä kertaa Nerd Fuel:n toteuttamalla mittauksella, jossa käytettiin WLAN – tekniikkaa. Sunsets Kuopio kiittää kaikkia paikalla vierailleita!

2019 vuoden tapahtuman suunnittelu on jo edennyt mukavasti. Tapahtuma kasvaa ja laajenee vesistön äärellä entisestään. Seuratkaahan tapahtuman some – kanavia, sillä isoja uutisia on luvassa lähiaikoina!

Sunsets Kuopio 2019

Suomen suurin urheilun ja viihteen ilmaistapahtuma Sunsets Kuopio järjestettiin elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Kuopion Sataman ja Väinölänniemen alueilla. Tapahtuma veti sataman alueelle n. 25 000
kävijään kolmen päivän aikana. Viileästä säästä ja ajoittaisista sadekuuroista huolimatta yleisöä riitti niin peleissä kuin iltaohjelman aikana. Tapahtumassa kilpailtiin yli kymmenessä eri lajissa, uusina Beach
Suliksen SM-kisat ja Pullukka Run, ja yleisö sai nauttia toinen toistaan upeammista esityksistä.

Kovatasoinen kansainvälinen Beach Volley kutsuturnaus pelattiin tapahtuman päänäyttämöllä Satamatorilla. Naisten finaalissa vastakkain asettuivat Tšekkiläispari Davidová / Nakládalová ja latvialais-suomalaispari Ozolina / Hänninen. Voiton nappasivat ennakkosuosikkina turnaukseen osallistuneet tšekkiläiset. Miesten finaaliottelusta ei dramatiikkaa puuttunut, kun Venäjän Safonov / Adrianov pari kohtasi Espanjan parin Batallan / De Amo. Ottelu päättyi kolmannessa erässä venäläisten luovutukseen tulostaulun näyttäessä 15-15 lukemia. Venäläispelaajan kovat lihaskrampit eivät ottaneet heltyäkseen lääkinnästä ja ylimääräisestä tuomarin aikalisästä huolimatta, ja kovan taistelu päättyi venäläisten luovutukseen. Näin miesten turnausvoitto napsahti siis espanjalaisparille.

Perjantai-iltana Beach Volley kentällä nähtiin myös nippu julkkiksia, kun näytösottelussa taitojaan esittelivät muun muassa Sami Hedberg, Anssi Kantelinen, Tommi Miettinen, Ilmari Niskanen ja Teemu Vesterinen. Lavan valtasi iltabileissä Stig, joka laulatti yleisöä hyväntuulisilla kappaleillaan. Päivän kruunasi Stereo huikealla energisellä show’lla. Lauantain iltabileet polkaisi käyntiin DJ Amanda Harkimo. Koko tapahtuma
huipentui illan päätteeksi Pete Parkkosen yleisön villiinnyttäneeseen keikkaan.

Yksi tämän kesän Sunsets Kuopio -tapahtuman kirkkaimmista vetonauloista oli toista vuotta mukana ollut Lelukauppa Partasen Lastenmaailma. Lastenmaailma rakentui aiempaa suurempana sataman puistoon sisältäen muun muassa kuusi pomppulinnaa, Plasto hiekkalaatikon sekä aarteen metsästystä. Viikonlopun aikana lastenmaailmassa vieraili 5 000 kävijää. Ensi vuonna taas aiempaa isompi Lastenmaailma!

Muista seurata some-kanavia niin pysyt ajantasalla mitä kaikkea Sataman ja Väinölänniemen alueilla tulee tapahtumaan!

Iso kiitos vielä kaikille tapahtumassa vierailleille, yhteistyökumppaneille, vuonna 2020 tehdään taas suurempi ja mahtavampi tapahtuma!